maanantai 16. marraskuuta 2015

Löytöretki periferian sydämeen ja takaisinElokuun 4. päivä. Vanhanmallinen sinivalkoinen Mersu matkailuauto mörähti liikkeelle kohti kaukaista kaakkoa, myyttien sävyttämää Volgan mutkaa.
Neljän matkaajan, yhden venäläisen ja kolmen suomalaisen, tarkoituksena oli rakentaa määränpäässä lautta ja laskea sillä kymmenen päivää alas Volgan sivujokea Achtubaa, venäläiseen sielunmaisemaan sukeltaen.


 Pitkä matka kaakkoon kulki Pietarin puolustuskaupunki Kronstadin, Moskovan ja Volgogradin (Stalingrad) kautta piskuiseen Kalinin kylään, suuren ystävämme, ja Pispalassakin monille varsin tutun, Alexei ”Punch” Antropovin datsalle.
 Oululainen Pikkarainen valikoitui retkikuntaan, koska muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan hieman kajahtanutta Thor Heyerdahlia, tai lakeuksien erakkopöllöä. Hän toi seurueeseen mukanaan palan villiä pohjoista ulottuvuutta.
 

 Matkasta oltiin puhuttu jo monta vuotta. Oltiin luettu Huckleberry Finnit ja Thor Heyerdahlin Kon-Tiki seikkailut, googlattu satelliittikuvia ja pohdittu historian kulkuja, ja nyt vihdoin toteutuisi tämä yhteinen unelmamme lauttamatkasta Alexein kotikonnuilla, meille niin vierailla, arotuulten, paahtavan kesäauringon ja mehukkaiden luumujen sekä vesimelonien kypsyttämässä Kultaisen Ordan maassa. 

 "Kalka" by Pavel Ryzhenko depicts the Mongol Horde's victory over Kyivan Rus at the Battle of Kalka (circa 1223)


 Venäjän keskisiä arojahan hallitsi tämä Kultaiseksi Ordaksi kutsuttu Tsingis Khanin jälkeläisten johtama valtiojärjestelmä, joka oli 1200-luvun loppupuolella ja 1300-luvun alkupuolella Euraasian suurin valtiomuodostelma. Nimessä oleva sana "orda" tulee turkkilais-mongolilaisesta sanasta ordu, joka tarkoitti lähinnä leiriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.